Tuesday, March 15, 2011

santai...

yess.... akhir nyer ada gak sedikit masa untuk mencoret, menconteng wall ku ini.. hehehehe

apa-apa pun sy nk mengucapkan thanks to br0 ben ... dh 2minggu lebih add bl0g dia... walau xsempat ku update apa2 di wall sendiri  tp sentiasa aku ada masa tgk wall dia.. hehehe... musyikil tul..  byk kena blajar nih....

minggu ni, tokojut ngan tsunami yg melanda jepun... terus aku r0ger rabbit a few buddy yg blajar n keje sana.. alhamdulillah diaorg selamat walaupun perasaan tak0t tu xdpt diaorg nk gambarkan... byk bangunan r0sak, harta benda hancus tp masa kejadian benda2 tu xpenting. masa tu br rasa nyawa tu amat penting skali... terlepas gak dr mulut diaorg "nasib aku ada insurans..." hehehh... betul la kata pepatah.. insurans dibeli ketika TIDAK memerlukan nyer...

lumrah kehidupan... adakah nasib dan situasi menentukan pilihan kita.. atau adakah kesedaran akan kepentingan mempengaruhi pilihan kita... 


Sunday, February 13, 2011

Hadiah Yang Terbaik Untuk Tersayang....


Terpanggil kali ini untuk berkongsi pendapat kerana sana-sini sibuk bercerita ingin memberikan hadiah sempena Valentine Days besok.

Sedih dan keliru.....

Itulah perasaan saya bila sana-sini hanya mendengar hadiah yang akan diberikan nnt hanyalah candle light dinner, bunga, coklat, barang kemas dll semata2 ingin menyambut Valentine..

Lupakan pasal valentine (sedia maklum HARAM disambut) tetapi yang ingin dikongsi disini ialah pemberian hadiah kepada yang tersayang.

Bukankan jika jika benar2 kasih kepada isteri dan anak2, atau ibubapa, insurans adalah hadiah yang terbaik? 

Insurans bukan satu paksaan tetapi satu langkah bijak yang perlu diambil untuk mengelakkan kesusahan ketika dilanda musibah. Kita tidak tahu bila musibah atas diri kita akan berlaku. Cuma yang kita mampu ialah bersedia, berdoa dan bertawakal sahaja.

Sahabat-sahabat yang dikasihi… insurans itu sebenarnya adalah bertujuan untuk melindungi pendapatan anda dan membiayai kos perubatan anda. Dan apabila disebut “pendapatan” atau gaji bulanan, ia biasanya akan digunakan untuk menanggung beberapa pihak seperti :


1. Diri anda sendiri
2. Suami / isteri
3. Anak –anak anda yang dikasihi
4. Ibu Bapa

Sebagai seorang lelaki/wanita yang bijak dan berjaya, anda seharusnya mempunyai perancangan yang baik untuk melindungi pendapatan anda.

Ya.. jika anda sekarang masih bujang, sudah tentu anda kurang komitmen dan tidak ada sebarang tanggungan kecuali terhadap diri anda sendiri.

Kalau ditakdirkan anda mati.. tak perlu risau anak & isteri anda akan kebuluran seperti kisah si ibu malang. Kerana apa? Anda bujang!.. anda hanya perlu dikafan dan dikebumikan.. tutup kes..


Tapi..

bagaimana jika anda tidak mati?.. Sakit.. lumpuh.. buah pinggang rosak, kaki patah atau koma dan hanya terbaring sahaja di atas katil..

Siapakah yang akan menanggung kos perubatan anda?

Siapa yang nak menanggung makan-minum anda?

Siapa yang nak bayar hutang motor atau kereta , ptptn, bayaran bulanan sumbangan pada mak ayah kat kampung, kad kredit dan juga hutang makan atau rokok anda di kedai mamak?

Itu kalau anda bujang bagaimana kalau anda sudah berkahwin, sudah ada anak, mempunyai tanggungan perbelanjaan yang ketat dan bergantung harap pada anda yang kini bekerja untuk mereka. Bagaimana?


Jika anda adalah anak atau cucu kepada Lim Goh Tong atau Ananda Krishnan atau keturunan kerabat diraja, .. mungkin ianya tidak menjadi masalah sangat. 


Tetapi, hakikatnya anda tidak begitu…

Tujuan saya disini bukanlah untuk membuat paksaan atau mengugat tetapi sekadar untuk memberi peringatan dan panduan supaya hidup kita di dunia ini lebih terjamin baik dan selesa. Saya minta maaf jika bahasa saya kasar akan tetapi inilah hakikat sebenar yang kita akan tempuh kelak satu hari nanti.

Saya ingin bertanya adakah anda mempunyai polisi insurans iaitu :

1. Insurans Kemalangan Peribadi
2. Insurans Keluarga
3. Insurans Hayat
4. Insurans + Medical Card untuk membiayai bil rawatan hospital
5. Insurans Manfaat Perlindungan 36 Jenis penyakit kritikal
6. Insurans berlandaskan ciri2 islam iaitu TIADA unsur Riba’, Judi dan Was Was

Jika ada mempunyai salah satu perkara diatas TAHNIAH diucapkan kerana anda telah melakukan yang terbaik untuk diri sendiri dan keluarga .

Hadiahkan yang terbaik untuk tersayang... 

Thursday, February 10, 2011

Insurans ~ Kepentingan yang DIABAIKAN!!! :(

Assalamualaikum.
Setiap yang hidup pasti akan mati. WAJIB. Manusia takkan hidup kekal selamanya.
Manusia MUNGKIN sakit. Berapa peratuskah manusia di dunia ini yang TIDAK PERNAH sakit sepanjang hayatnya?
Manusia juga SESEKALI terpaksa dimasukkan ke dalam wad di hospital disebabkan oleh sakit.
doktor
Adakah terdapat di antara para pembaca yang ingin menafikan fakta-fakta di atas?
Ingin mengaku “saya tidak akan mati” ?
Ingin mengaku “aku PASTI takkan sakit” ?
Ingin mengaku “aku YAKIN, aku tak akan dimasukkan ke dalam wad di hospital untuk mendapatkan rawatan” ?
Mungkin kita boleh mengaku kita tidak pernah sakit, mungkin kita boleh mengaku kita tidak pernah dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan, tapi kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Malang tidak berbau. Tiada siapa yang boleh meramalkan masa depannya.
aoi_kasa-11
Oleh itu, timbullah pepatah melayu, yang berbunyi, Sediakan Payung Sebelum Hujan. Kita tidak tahu bilakah hujan akan turun. Namun, jika kita dah sediakan payung awal-awal, payung tersebut dapat membantu kita sekiranya hujan turun. Bukan sekadar hujan, malah payung juga kadang-kadang digunakan ketika panas terik. Tak rugi sediakan payung awal-awal. Setuju tak?
Begitu juga jika payung tersebut dianggap sebagai insuran.
Tahukah anda terdapat beberapa jenis insuran yang boleh kita perolehi? Di sini saya senaraikan beberapa jenis insuran yang biasa ditemui.
1. Insuran kereta/motor – saya rasa insuran jenis ini, hampir semua orang tahu. Kepada pemilik kenderaan, kenapakah anda memiliki insuran untuk kereta anda? Adakah kerana kesedaran anda terhadap pentingnya insuran jika berlaku sesuatu kemalangan ke atas kenderaan anda, ataupun disebabkan oleh undang-undang? :)
2.  Insuran nyawa / Life Insurance – pernahkah anda dengar tentang insuran ini? Insuran nyawa adalah sejenis insuran yang akan memberikan pampasan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini ke atas pemilik insuran tersebut seperti kematian, kehilangan keupayaan secara kekal atau mengidap penyakit kritikal.
Di antara sebab-sebab Kenapa perlu Insuran Nyawa : i. Kematian yang tidak tahu bila akan datang.
ii. Dana untuk membayar hutang sekiranya kematian datang sebelum sempat dilunaskan hutang.
iii. Bekalan buat anak-anak dan isteri serta keluarga andai kata kematian datang tanpa persediaan.
3. Medical Card – medical card adalah satu jenis insuran yang akan membayar kos rawatan perubatan di hospital sekiranya pemilik medical card tersebut dimasukkan ke dalam wad hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan.
Di antara sebab-sebab perlunya Medical Card : i. Kos rawatan perubatan yang tinggi
ii. Memudahkan kita untuk memilih hospital – swasta atau kerajaan – tanpa perlu memikirkan soal kos.
iii. Peluang untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik – juga kerana kita tidak perlu risaukan sangat soal kos perubatan
Banyak lagi ye insuran yang boleh kita dapati.
Untuk kali ini, saya berhenti di sini dahulu. Kita akan bincang lagi tentang insuran dalam posting yang lain. Banyak lagi yang boleh dikupas dalam tajuk insuran ini. Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai sama ada perlukah kita mengambil insuran untuk diri kita dan juga keluarga kita, ataupun sebaliknya.
Apakah pandangan anda terdapat insuran? Penting atau tidak?
Saya hanya sekadar berkongsi ilmu yang saya ada.
Wassalam.

Monday, February 7, 2011

Insurans ~ Sepatutnya dibeli ketika TIDAK memerlukan bukan beli ketika memerlukannya

Walaupun dunia dah semakin maju,tetapi masih ramai lagi yang tidak sedar kepentingan insurans,terutamanya bumiputera,baik yg mampu atau yg tidak mampu,bila cerita pasal insurans byk yg yg "kondem" dari support. Tetapi bila kereta tak da insuran cepat2 ambil insuran mungkin sebab nak ambik road tax,takut nt kena SAMAN.

Lebih sayang kereta dari TUBUH BADAN SENDIRI...
Setengah orang kedekut..
kalau tak kedekut,
mungkin tak paham,
beli kereta bayar RM 500 boleh,
RM 1500 pun takper, asal bergaya,
beli emas ribu - ribu sanggup,
tapi nak bayar 5% dari gaji bulan utk
kecemasan rasa mahal,
sedangkan benda ni wajib + penting,
dana kecemasan la katakan,

kalau ada RM150,000.00  :))
dalam bank hari ni takper,
tapi kalu ada kecemasan,
RM150,000.00 kena guna,
kene kumpul balik….berapa tahun nak kumpul 1otahun,20tahun...
kan ker baik kalau orang lain
bagi RM150,000.00 utk kecemasan,DUIT DALAM BANK TAK PAYAH NAK USIK ,BIAR DI MENIMBUN
Mahal? RM200 mahal?
RM 150 mahal gak ? RM 90 mahal lagi ????
senang cerita masuk suratkhbar minta bantuan...:(






1. Untuk melindungi pendapatan keluarga
Bagi kebanyakan keluarga, kesinambungan pendapatan adalah bergantung kepada kehidupan
dan kesihatan pencari nafkah. Insurans hayat yang secukupnya menjamin pendapatan
keluarga dalam apa jua keadaan.
2. Perlindungan kewangan ketika hilang upaya
Sekiranya pencari nafkah hilang upaya, insurans hayat memastikan keperluan keluarga tidak
terjejas.
3. Suatu pelan untuk pendidikan anak – anak
Semua ibubapa mempunyai impian yang tinggi terhadap masa depan anak – anak mereka.
Insurans hayat menjadikan impian itu suatu kenyataan.
4. Suatu tabung persaraan
Semua orang yang bekerja mengharapkan suatu persaraan yang membahagiakan. Insurans
hayat adalah langkah praktikal ke arah matlamat tersebut.
5. Suatu pelan perubatan/kesihatan
Kebanyakan orang merungut mengenai peningkatan kos bagi penjanaan kesihatan. Orang
yang bijak mengunakan insurans hayat untuk meringankan beban perbelanjaan perubatan/
kesihatan yang tinggi.
6. Suatu ukuran nilai diri
Ramai yang tidak pasti akan nilai diri mereka. Insurans hayat membolehkan anda
menghebahkan pada dunia akan nilai sebenar diri anda.
7. Sebagai pemberian untuk yang tersayang
Tidak seperti pemberian yang lain, insurans hayat adalah pemberian yang berharga dan
kekal sepanjang hayat.
8. Perlindungan perniagaan keluarga
Sesetengah perniagaan keluarga adalah untuk diwarisi dari generasi ke generasi. Insurans
hayat membantu memastikan pengekalan pusaka keluarga.
9. Sebahagian daripada pelan kewangan menyeluruh
Suatu pelan kewangan itu mungkin ringkas atau kompleks. Namun, tiada pelan kewangan
yang sempurna tanpa insurans hayat.
10. Sebagai sokongan kepada rakan
Orang membeli insurans hayat kerana seribu satu sebab. Tidak dinafikan, kadang2 ada yang membeli insurans hayat untuk menyokong seorang rakan ejen. Kerana kadang2 tanpa disedari apabila berlaku musibah rakan ejen inilah yg akan membantu, menyelesaikan, meringankan beban.. Fikir2lah......


Saturday, January 22, 2011

~sharing is caring~ another angle to think about insurance

MORTGAGE PROTECTION
A house is more than just a "house," isn't it? If you've laughed in it, cried in it, and lived in it, it's a home—your home. If something should happen to you, will it remain with those who have shared it with you? A life insurance plan can assure that your home stays with your loved ones.

FAMILY INCOME
You have worked hard to bring your family's standard of living up to where it is. You shouldn't be willing to give that up—no matter what. They say"you can't take it with you," but earning capacity goes when you do! There is a way to guarantee that they will never have to sacrifice that standard of living, whether you are here or not. Life insurance.

EDUCATION FUNDS
Few things concern parents today more than helping their children get a college education. If costs continue to rise, a private university's annual cost exceeds $30,000! Money like that can be hard to come by. What can you do about it? Make sure your children have the same opportunities for education whether you live or die.

RETIREMENT RESOURCES
Thought about retiring lately? When you do, figure out how much money you'll have. Then think about a life insurance plan that will provide more. Retirement benefits such as Social Security are nice, but do you know how much you'll get? Pensions are a plus, but will they be enough? Supplemental income is usually necessary.

EMERGENCY FUNDS
The furnace breaks. The car goes on the blink. The roof leaks. Someone in the family becomes ill. Everyday occurrences in households all over the country. What do you do? Life insurance can help. The cash and loan values of a whole life policy are available to you when emergencies happen. Or even to provide cash for some other event.

FINAL EXPENSES
The unfortunate truth is that the last thing you'll do on this earth is create a debt that you won't be around to pay. Final expenses may include burial costs, unpaid bills, and excess hospital bills over health insurance payments. The emotional drain on your family should not be aggravated by concern about money. Not if you can help it. And you can.

LONG TERM CARE
The years ahead are precious, and you want to spend plenty of time with your children, your grandchildren, and even great-grandchildren. But financial burdens can create tension in the closest families. In fact, protecting families from economic hardship was why the Knights of Columbus was founded.

Tuesday, January 18, 2011

Eating the Right Food and Maintaining Good Eating Habits is Essential

How many times have you been on a business trip and just been too busy to have a proper lunch? With today’s fast-paced lifestyle, it is important to follow these essential guidelines to proper nutrition and good eating habits on the road.
  • When selecting meat, poultry, dry beans, and milk or milk products, make choices that are lean, low-fat or fat-free.
     
  • Eating the right food means consuming a sufficient amount of fruits and vegetables. Select from all five vegetable subgroups (dark green, orange, legumes, starchy vegetables and other vegetables) several times a week.
     
  • Consume three or more ounce-equivalents of whole-grain products per day. In general, at least half the grains should come from whole grains.
     
  • As part of your good eating habits during your travels, consume three cups per day of fat-free or low-fat milk or equivalent milk products.
     
  • Consume less than 10 percent of calories from saturated fatty acids and less than 300 mg/day of cholesterol, and keep trans-fatty acid consumption as low as possible.
     
  • Keep total fat intake between 20 to 35 percent of calories.
     
  • For those long trips, choose beverages with little added sugars or caloric sweeteners.
     
  • Most importantly, eating the right food on the road should not jeopardize your safety or that of other drives. Do not drive and eat at the same time, since you lose track of the type and quantities of food you are consuming as well as distracting you from your driving. 
Remember that proper nutrition can make the difference between feeling great and feeling just okay—especially when traveling. Proper nutrition is easy to maintain, even on the road. In fact, all you need to do to ensure your health and well being is to follow the simple steps, outlined above.

Saturday, January 15, 2011

Why we need Insurance ~sharing is caring~

Given the complicated and fast-changing world we live in today, we encounter many dangers and risks daily. Such vulnerability and openness to jeopardy make us easy prey for predators of all forms, be it financial, physical, etc. Because of this, we ought to find ways to reduce our exposure to risk. To do so, one good way would be to transfer risk to third parties. Here, to gain knowledge on how to transfer risk, please read on!

Today, with our society's complexity, one of the best ways to transfer risk would be through insurance. Many might think that insurance is expensive and a waste of money due to the high premiums paid. However, in contrary to their beliefs, insurance is in fact an important tool everyone ought to use as you basically only pay a tangible cost (money) to get intangible benefits (confidence, certainty, productivity, etc) and tangible claims (if something happens to you).

Here, you can spend 1 to get 2 rewards. Given this, wouldn't insurance be a good investment for you? In fact, I would deem it as a vital investment everyone must have because we are our single most important asset and thus we must protect ourselves well.

In addition, the more assets and money we have, the more insurance we need to protect ourselves from the risk of loss. Here, not buying insurance would be contradictory because when you have more things, the more you will have to lose.

Because of this, having insurance would play a very big role in mitigating your risks. This is because insurance transfers our risk to companies which are more efficient to manage it, thus reducing fear that we do not have enough assets to cover our losses.

As a result, we gain more space to think abundantly, allowing ourselves to be creative and productive. With increased innovation and efficiency, we will create more value and impact the world more profoundly, generating more wealth and benefits for ourselves.

Here, I find a quote from John Ruskin most useful for our need to constantly reduce risk. He said that there is scarcely anything in the world that some man cannot make a little worse and sell at little more cheaply. The person who buys on price alone is this man's lawful prey.

Hence, in conclusion, after enriching yourself with knowledge about transferring risk, I believe readers can now make a choice on whether they want to be a prey for risks. To escape from being the target of risk, you have to divert risk away from you and minimize it. I believe you already know how to do it. Now, take action!