Sunday, February 13, 2011

Hadiah Yang Terbaik Untuk Tersayang....


Terpanggil kali ini untuk berkongsi pendapat kerana sana-sini sibuk bercerita ingin memberikan hadiah sempena Valentine Days besok.

Sedih dan keliru.....

Itulah perasaan saya bila sana-sini hanya mendengar hadiah yang akan diberikan nnt hanyalah candle light dinner, bunga, coklat, barang kemas dll semata2 ingin menyambut Valentine..

Lupakan pasal valentine (sedia maklum HARAM disambut) tetapi yang ingin dikongsi disini ialah pemberian hadiah kepada yang tersayang.

Bukankan jika jika benar2 kasih kepada isteri dan anak2, atau ibubapa, insurans adalah hadiah yang terbaik? 

Insurans bukan satu paksaan tetapi satu langkah bijak yang perlu diambil untuk mengelakkan kesusahan ketika dilanda musibah. Kita tidak tahu bila musibah atas diri kita akan berlaku. Cuma yang kita mampu ialah bersedia, berdoa dan bertawakal sahaja.

Sahabat-sahabat yang dikasihi… insurans itu sebenarnya adalah bertujuan untuk melindungi pendapatan anda dan membiayai kos perubatan anda. Dan apabila disebut “pendapatan” atau gaji bulanan, ia biasanya akan digunakan untuk menanggung beberapa pihak seperti :


1. Diri anda sendiri
2. Suami / isteri
3. Anak –anak anda yang dikasihi
4. Ibu Bapa

Sebagai seorang lelaki/wanita yang bijak dan berjaya, anda seharusnya mempunyai perancangan yang baik untuk melindungi pendapatan anda.

Ya.. jika anda sekarang masih bujang, sudah tentu anda kurang komitmen dan tidak ada sebarang tanggungan kecuali terhadap diri anda sendiri.

Kalau ditakdirkan anda mati.. tak perlu risau anak & isteri anda akan kebuluran seperti kisah si ibu malang. Kerana apa? Anda bujang!.. anda hanya perlu dikafan dan dikebumikan.. tutup kes..


Tapi..

bagaimana jika anda tidak mati?.. Sakit.. lumpuh.. buah pinggang rosak, kaki patah atau koma dan hanya terbaring sahaja di atas katil..

Siapakah yang akan menanggung kos perubatan anda?

Siapa yang nak menanggung makan-minum anda?

Siapa yang nak bayar hutang motor atau kereta , ptptn, bayaran bulanan sumbangan pada mak ayah kat kampung, kad kredit dan juga hutang makan atau rokok anda di kedai mamak?

Itu kalau anda bujang bagaimana kalau anda sudah berkahwin, sudah ada anak, mempunyai tanggungan perbelanjaan yang ketat dan bergantung harap pada anda yang kini bekerja untuk mereka. Bagaimana?


Jika anda adalah anak atau cucu kepada Lim Goh Tong atau Ananda Krishnan atau keturunan kerabat diraja, .. mungkin ianya tidak menjadi masalah sangat. 


Tetapi, hakikatnya anda tidak begitu…

Tujuan saya disini bukanlah untuk membuat paksaan atau mengugat tetapi sekadar untuk memberi peringatan dan panduan supaya hidup kita di dunia ini lebih terjamin baik dan selesa. Saya minta maaf jika bahasa saya kasar akan tetapi inilah hakikat sebenar yang kita akan tempuh kelak satu hari nanti.

Saya ingin bertanya adakah anda mempunyai polisi insurans iaitu :

1. Insurans Kemalangan Peribadi
2. Insurans Keluarga
3. Insurans Hayat
4. Insurans + Medical Card untuk membiayai bil rawatan hospital
5. Insurans Manfaat Perlindungan 36 Jenis penyakit kritikal
6. Insurans berlandaskan ciri2 islam iaitu TIADA unsur Riba’, Judi dan Was Was

Jika ada mempunyai salah satu perkara diatas TAHNIAH diucapkan kerana anda telah melakukan yang terbaik untuk diri sendiri dan keluarga .

Hadiahkan yang terbaik untuk tersayang... 

Thursday, February 10, 2011

Insurans ~ Kepentingan yang DIABAIKAN!!! :(

Assalamualaikum.
Setiap yang hidup pasti akan mati. WAJIB. Manusia takkan hidup kekal selamanya.
Manusia MUNGKIN sakit. Berapa peratuskah manusia di dunia ini yang TIDAK PERNAH sakit sepanjang hayatnya?
Manusia juga SESEKALI terpaksa dimasukkan ke dalam wad di hospital disebabkan oleh sakit.
doktor
Adakah terdapat di antara para pembaca yang ingin menafikan fakta-fakta di atas?
Ingin mengaku “saya tidak akan mati” ?
Ingin mengaku “aku PASTI takkan sakit” ?
Ingin mengaku “aku YAKIN, aku tak akan dimasukkan ke dalam wad di hospital untuk mendapatkan rawatan” ?
Mungkin kita boleh mengaku kita tidak pernah sakit, mungkin kita boleh mengaku kita tidak pernah dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan, tapi kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Malang tidak berbau. Tiada siapa yang boleh meramalkan masa depannya.
aoi_kasa-11
Oleh itu, timbullah pepatah melayu, yang berbunyi, Sediakan Payung Sebelum Hujan. Kita tidak tahu bilakah hujan akan turun. Namun, jika kita dah sediakan payung awal-awal, payung tersebut dapat membantu kita sekiranya hujan turun. Bukan sekadar hujan, malah payung juga kadang-kadang digunakan ketika panas terik. Tak rugi sediakan payung awal-awal. Setuju tak?
Begitu juga jika payung tersebut dianggap sebagai insuran.
Tahukah anda terdapat beberapa jenis insuran yang boleh kita perolehi? Di sini saya senaraikan beberapa jenis insuran yang biasa ditemui.
1. Insuran kereta/motor – saya rasa insuran jenis ini, hampir semua orang tahu. Kepada pemilik kenderaan, kenapakah anda memiliki insuran untuk kereta anda? Adakah kerana kesedaran anda terhadap pentingnya insuran jika berlaku sesuatu kemalangan ke atas kenderaan anda, ataupun disebabkan oleh undang-undang? :)
2.  Insuran nyawa / Life Insurance – pernahkah anda dengar tentang insuran ini? Insuran nyawa adalah sejenis insuran yang akan memberikan pampasan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini ke atas pemilik insuran tersebut seperti kematian, kehilangan keupayaan secara kekal atau mengidap penyakit kritikal.
Di antara sebab-sebab Kenapa perlu Insuran Nyawa : i. Kematian yang tidak tahu bila akan datang.
ii. Dana untuk membayar hutang sekiranya kematian datang sebelum sempat dilunaskan hutang.
iii. Bekalan buat anak-anak dan isteri serta keluarga andai kata kematian datang tanpa persediaan.
3. Medical Card – medical card adalah satu jenis insuran yang akan membayar kos rawatan perubatan di hospital sekiranya pemilik medical card tersebut dimasukkan ke dalam wad hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan.
Di antara sebab-sebab perlunya Medical Card : i. Kos rawatan perubatan yang tinggi
ii. Memudahkan kita untuk memilih hospital – swasta atau kerajaan – tanpa perlu memikirkan soal kos.
iii. Peluang untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik – juga kerana kita tidak perlu risaukan sangat soal kos perubatan
Banyak lagi ye insuran yang boleh kita dapati.
Untuk kali ini, saya berhenti di sini dahulu. Kita akan bincang lagi tentang insuran dalam posting yang lain. Banyak lagi yang boleh dikupas dalam tajuk insuran ini. Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai sama ada perlukah kita mengambil insuran untuk diri kita dan juga keluarga kita, ataupun sebaliknya.
Apakah pandangan anda terdapat insuran? Penting atau tidak?
Saya hanya sekadar berkongsi ilmu yang saya ada.
Wassalam.

Monday, February 7, 2011

Insurans ~ Sepatutnya dibeli ketika TIDAK memerlukan bukan beli ketika memerlukannya

Walaupun dunia dah semakin maju,tetapi masih ramai lagi yang tidak sedar kepentingan insurans,terutamanya bumiputera,baik yg mampu atau yg tidak mampu,bila cerita pasal insurans byk yg yg "kondem" dari support. Tetapi bila kereta tak da insuran cepat2 ambil insuran mungkin sebab nak ambik road tax,takut nt kena SAMAN.

Lebih sayang kereta dari TUBUH BADAN SENDIRI...
Setengah orang kedekut..
kalau tak kedekut,
mungkin tak paham,
beli kereta bayar RM 500 boleh,
RM 1500 pun takper, asal bergaya,
beli emas ribu - ribu sanggup,
tapi nak bayar 5% dari gaji bulan utk
kecemasan rasa mahal,
sedangkan benda ni wajib + penting,
dana kecemasan la katakan,

kalau ada RM150,000.00  :))
dalam bank hari ni takper,
tapi kalu ada kecemasan,
RM150,000.00 kena guna,
kene kumpul balik….berapa tahun nak kumpul 1otahun,20tahun...
kan ker baik kalau orang lain
bagi RM150,000.00 utk kecemasan,DUIT DALAM BANK TAK PAYAH NAK USIK ,BIAR DI MENIMBUN
Mahal? RM200 mahal?
RM 150 mahal gak ? RM 90 mahal lagi ????
senang cerita masuk suratkhbar minta bantuan...:(






1. Untuk melindungi pendapatan keluarga
Bagi kebanyakan keluarga, kesinambungan pendapatan adalah bergantung kepada kehidupan
dan kesihatan pencari nafkah. Insurans hayat yang secukupnya menjamin pendapatan
keluarga dalam apa jua keadaan.
2. Perlindungan kewangan ketika hilang upaya
Sekiranya pencari nafkah hilang upaya, insurans hayat memastikan keperluan keluarga tidak
terjejas.
3. Suatu pelan untuk pendidikan anak – anak
Semua ibubapa mempunyai impian yang tinggi terhadap masa depan anak – anak mereka.
Insurans hayat menjadikan impian itu suatu kenyataan.
4. Suatu tabung persaraan
Semua orang yang bekerja mengharapkan suatu persaraan yang membahagiakan. Insurans
hayat adalah langkah praktikal ke arah matlamat tersebut.
5. Suatu pelan perubatan/kesihatan
Kebanyakan orang merungut mengenai peningkatan kos bagi penjanaan kesihatan. Orang
yang bijak mengunakan insurans hayat untuk meringankan beban perbelanjaan perubatan/
kesihatan yang tinggi.
6. Suatu ukuran nilai diri
Ramai yang tidak pasti akan nilai diri mereka. Insurans hayat membolehkan anda
menghebahkan pada dunia akan nilai sebenar diri anda.
7. Sebagai pemberian untuk yang tersayang
Tidak seperti pemberian yang lain, insurans hayat adalah pemberian yang berharga dan
kekal sepanjang hayat.
8. Perlindungan perniagaan keluarga
Sesetengah perniagaan keluarga adalah untuk diwarisi dari generasi ke generasi. Insurans
hayat membantu memastikan pengekalan pusaka keluarga.
9. Sebahagian daripada pelan kewangan menyeluruh
Suatu pelan kewangan itu mungkin ringkas atau kompleks. Namun, tiada pelan kewangan
yang sempurna tanpa insurans hayat.
10. Sebagai sokongan kepada rakan
Orang membeli insurans hayat kerana seribu satu sebab. Tidak dinafikan, kadang2 ada yang membeli insurans hayat untuk menyokong seorang rakan ejen. Kerana kadang2 tanpa disedari apabila berlaku musibah rakan ejen inilah yg akan membantu, menyelesaikan, meringankan beban.. Fikir2lah......